شما ممکن است اطمینان داشته باشید کالا یا خدمات شما مورد نیاز مشتری است ، این مسئله برای شروع یک کسب و کار مهم است ولی نحوه ارائه آن مسئله دیگری است . شما باید بدانید چگونه میتوانید با بهترین نسبت هزینه و سود منفعت کسب کنید . در اینجاست که اهمیت مدل کسب و کار مشخص میشود .
مدل کانواس زبان مشترکی است برای توضیح یک کسب و کار و همچنین ابزاری است برای ایجاد یک خط مشی (policy) جایگزین.
بدون این زبان مشترک ارائه یک کسب و کار مبتکرانه بسیار مشکل می باشد.
مدل کسب و کار کانواس شامل نه بلوک اصلی است که منطق کسب درآمد در یک کسب و کار را نشان می دهد . از طریق این 9 بلوک چهار حوزه اصلی هر کسب و کار ( یعنی مشتری- کالا/خدمات – زیرساختها – امکانات مالی) تحت پوشش قرار میگیرد .
این 9 بلوک عبارتند از
مدل کسب و کار سند یک برنامه کسب و کار برای پیاده سازی ساختارها ، فرایندها و سیستم ها در یک کسب و کار می باشد
مشتری : بلوک مشتری عبارت است از افراد ،گروه ها و یا سازمانهای مختلفی که یک شرکت قصد دستیابی و ارائه کالا یا خدمات به آنان را دارد.
سوالهایی که در این بلوک میبایستی پاسخ داده شود :
ویژگی های گروههای مشتری که به عنوان بستههای مشتری در نظر گرفته میشوند :
انواع بخش مشتری
ارزش پیشنهادی :
بلوک پیشنهادات ارزش ، مجموعه محصولات و خدماتی است که سازمان به یک بخش از مشتری پیشنهاد می کند .این بسته ارزش دلیل مراجعه یک مشتری به یک کسب و کار می باشد. بعضی از ارزشها یک مشکل را حل می کنند و بعضی ایجاد رضایت برای یک مشتری می کنند .بعضی از بسته ها ابتکاری و پیشنهاد جدید یا تغییر شکل یافته از یک ارزش دیگر می باشند.
سوالهایی که در این بلوک میبایستی پاسخ داده شود :
بخشی از ارزشهایی که مشتری حاضر به هزینه کردن برای آنها میباشد:
کانال : کانال نحوه رسیدن و ارتباط یک شرکت با بسته مشتری برای ارائه کالا یا خدمات تعریف می شود .
کانالهای ارتباطی توزیع و فروش رابط شرکت با مشتری محسوب می شوند . این نقاط نقش اساسی در تجربه مشتری دارند .
وظائف این کانالها عبارتند از :
سوالهایی که در این بلوک میبایستی پاسخ داده شود :
صاحب کانالها میتواند سازمان باشد و یا شرکا و یا هردو باشند .
کانالهای سازمان میتوانند مستقیم ، بصورت فروشنده داخلی و یا وب سایت و یا غیر مستقیم توسط مغازه های خرده فروشی که توسط سازمان و یا مالکین آن ها مدیریت شود ، باشند.
فروش توسط شرکا که غیر مستقیم محسوب می شود تنوع بسیار زیادی دارد . مانند : عمده فروش ها، خرده فروش ها ، توزیع کننده ها و صاحبان وب سایت ها و …
ارتباط : در این بلوک نحوه ارتباط (مراوده ) یک کسب و کار با بسته مشتری تعیین میشود . بسته به بخش مشتری استراتژای های متفاوتی اتخاذ میشود. ارتباط میتواند بصورت شخصی تا اتوماتیک متفاوت باشد ، ولی نحوه ارتباط با هر بخش باید مشخص باشد . بطور مثال در روزهای ابتدایی اپراتور ها با استراتژی تهاجمی برای کسب مشتری بیشتر موبایل مجانی در اختیار آنها قرار می دادند . زمانیکه ظرفیت اشباع شد اپراتورها تغییر روش داده و استراتژی نگهداری را پیاده سازی کرده و تلاش کردند سود بیشتری از هر مشتری کسب کنند .
ارتباط بر اساس سه انگیزه میتواند استراتژی متفاوتی داشته باشد.
سوالهایی که در این بلوک میبایستی پاسخ داده شود :
انواع ارتباط: انواع ارتباط میتوانند با بخشهای مختلف مشتری همزمان وجود داشته باشند .
فردی – این رابطه بر اساس تعامل انسانی است . مشتری میتواند با یک نماینده فروش بطور مستقیم ، تلفن ، ایمیل و یا هر طریق دیگر ارتباط داشته باشد و از این طریق هم در مرحله معامله و هم بعد از آن کمک بگیرد .
فردی اختصاصی – در این ارتباط یک نماینده فروش با یک مشتری خاص و با ارزش ارتباط صمیمی و عمیق و طولانی مدت برقرار می کنند .نمونه این نوع ارتباط در معاملات املاک – بانکها دیده می شود .
خود خدمت (سلف سرویس) – در این نوع ارتباط ، شرکت هیچگونه ارتباط مستقیمی با مشتری ندارد ولی کلیه ابزارهای لازم برای کمک به او را در اختیارش قرار میدهد.
سرویس اتوماتیک – از طریف فرآیندهای خودکار میتوان ترکیبی از سلف سویس های بسیار پیچیده در اختیار مشتری قرار داد . برای مثال پروفایل آنلاین مشتری ها خدمات سفارشی متفاوتی را بصورت اتوماتیک در اختیار مشتریان قرار می دهد . برنامه خدمات اتوماتیک می تواند مشخصات و ویژگی های افراد را تشخیص داده و اطلاعات مناسب برای سفارش و معامله در اختیار مشتری قرار دهد . در بهترین حالت ، خدمات خودکار می تواند یک رابطه شخصی را شبیه سازی کنند (به عنوان مثال پیشنهادات کتاب یا فیلم).
ایجاد انجمن – به طور فزاینده ای شرکت ها از اجماع سازی کاربران برای درگیر شدن بیشتر مشتریان / مشتریان احتمالی و تسهیل در ارتباط بین اعضای این اجماع استفاده می برند. این اجماع سازی برای تبادل اطلاعات و رفع مشکل کاربران بکار گرفته می شود .
خلاقیت مشترک – امروزه شرکتها برای ارزش آفرینی به فراتر از روابط سنتی مشتری و فروشنده می نگرند . بعضی از شرکت ها برای کمک به طراحی محصولات جدید و ابتکاری مشتریان را درگیر می کنند. و یا مانند یوتیوپ از مشتریان در خواست تولید محتوا برای استفاده عموم می کنند .
جریان درآمد: عبارت است از درآمدی که یک شرکت از هر بخش مشتری (پس از کسر هزینه ها ) ایجاد و کسب می نماید.اگر مشتری را قلب یک کسب و کار در نظر بگیریم ، جریان درآمد رگها و شریان های خون می باشند . چنانچه مشخص شود برای چه ارزشی مشتری تمایل به هزینه دارد ، شرکت میتواند برای هر ارزش یک جریان درآمد برای هر بخش مشتری ایجاد کند . هر جریان درآمدی ممکن است دارای مکانیسم های مختلف قیمت گذاری باشد ، مانند قیمت های لیست مشخص ، چانه زنی ، حراج ، وابسته به بازار ، وابسته به حجم ، یا مدیریت عملکرد.
جریان درآمد میتواند یکبار از هر مشتری و یا درآمد مداوم از مشتری با فروش و یا پشتیبانی پس از فروش باشد .
سوالهایی که در این بلوک میبایستی پاسخ داده شود :
بخشی از انواع جریان درامد:
فروش حق مالکیت – بیشترین فروش در این جریان درآمد فروش حق مالکیت یک کالای فیزیکی است
هزینه استفاده – این جریان درآمد با ارائه یک خدمات ویژه ایجاد می شود. هرچه بیشتر از این خدمات بیشتر استفاده شود هزینه بالاتر می رود. مثل هزینه استفاده از خط تلفن موبایل یا پارکینگ های عمومی ، استفاده از هتل به ازائه هر شب اجاره و یا هزینه مسافر تاکسی به ازائه مسیر طی شده.
هزینه اشتراک – استفاده از یک سرویس و خدمات بطور مداوم .مانند هزینه اشتراک یک سالن ورزشی و یا حق استفاده از یک بازی رایانه ای و یا یک اپلیکیشن مانند اشتراک در فیلیمو
وام ، اجاره ، لیزینگ – دادن حق استفاده از یک نوع دارایی برای مدت معین و هزینه مشخص . مزیت برای موجر درآمد تکراری و برای مستاجر عدم سرمایه گذاری اولیه . بطور مثال مسافر ها میتوانند از طریق زیپکار ماشین را ساعتی اجاره کنند .
مجوز استفاده از نام ( لایسنس) – این جریان درآمد از طریق دادن حق استفاده از مالکیت معنوی به مشتری در ازای پرداخت هزینه می باشد . دارندگان مالکیت معنوی می توانند بدون تولید و تجاری سازی کسب درآمد کنند . این مجوز بیشتر در رسانه ها استفاده می شود ، جاییکه صاحبان محتوا ، حق چاپ را با استفاده از قانون کپی رایت به شخص ثالث می فروشند. یا ثبت کنندگان اختراع حق استفاده را می فروشند .
دلالی – این جریان درآمد از خدمات واسطه ای انجام می شود که از طرف دو یا چند طرف انجام می شود.
تبلیغات – جریان درامدی است که از هزینه تبلیغات کالا ، خدمات ، برند ایجاد می شود . صنعت رسانه و برگزار کننده های رویدادها بیشتر از این طریق کسب درآمد می کردند . ولی امروزه نرم افزارها هم به این روش روی آورده اند.
هر جریان درامدی میتواند مکانیزم قیمت گذاری متفاوتی داشته باشد. برای هرجریانی میتوان دو مکانیزم ثابت و متغییر تعریف کرد.
قیمت ثابت ( بر اساس متغیرهای آماری)
لیست قیمت ثابت
وابسته به ویژگی و مشخصات
وابسته به بخش مشتری
وابسته به حجم خرید
قیمت متغیر (بر اساس شرایط بازار)
چانه زنی
مدیریت سود
بازار امروز
منابع کلیدی :
بخش منابع کلیدی مهمترین دارایی هایی که در این مدل کسب و کار لازم است را معین میکند. این منابع اصلی برای اینکه یک شرکت بتواند ارزش ایجاد و ارائه کند ،به بازار دسترسی داشته باشد، از ارتباط با بخش مشتری محافظت کند و کسب درآمد کند لازم می باشند. منابع کلیدی به مدل کسب و کار وابسته است . بطور مثال تولید میکروچیپ به ابزار تولید و طراحی آن به نیروی انسانی وابسته است . منابع کلیدی میتواند مالی ، فیزیکی ، علمی و یا نیروی انسانی باشند . منابع کلیدی میتوانند تحت مالکیت و یا اجاره و یا از شرکا گرفته شود .
سوالهایی که در این بلوک میبایستی پاسخ داده شود :
منابع فیزیکی: تسهیلات تولید ، ساختمان، وسائل حمل و نقل ، ماشین الات ، سیستمها، شبکه توزیع و ….
منابع علمی – فکری : برند ، دانش خاص ، کپی رایت ، شرکا ، بانک اطلاعاتی ، حق اختراع و….
منابع نیروی انسانی : افراد با تخصص مرتبط ، افراد با مهارت مرتبط و…….
منابع مالی : منابع مالی نقدی ، ضمانتنامه های مالی، اعتبارات ، سهام و ……
فعالیتهای اصلی :
هر کسب و کاری تعدادی فعالیت کلیدی دارد تا بتواند آن کار موفق شود . آنها مهمترین کارهایی هستند که میبایستی انجام شوند تا یک ارزش ایجاد شود ، به یک بازار تسلط یابید ، ارتباط با مشتری را محافظت کنید و نهایتا کسب درآمد کنید، آنها را فعالیتهای کلیدی مینامیم.
کارهای کلیدی وابسته به نوع تولید /خدمات و مدل کسب و کار میباشند. برای شرکت دل فعالیتهای مرتبط زنجیره تامین و برای شرکت های مشاوره ای فعالیت های مرتبط با حل مشکلات کلیدی هستند.
سوالهایی که در این بلوک میبایستی پاسخ داده شود :
طبقه بندی فعالیتهای اصلی :
شرکای اصلی :
تامین کنندگان و شرکایی که در یک مدل کسب و کار لازمست را توضیح میدهد. شرکا بدلایل مختلفی تشکیل شرکت میدهند و سنگ بنای یک مدل کسب و کار محسوب می شوند . هدف آنها میتواند بهینه سازی مدل کسب و کار ، کاهش ریسک و یا کسب منابع باشد
چهار نوع شراکت متفاوت وجود دارد :
سوالهایی که در این بلوک میبایستی پاسخ داده شود :
اهداف شراکت : تفاوت قائل شدن بین این سه انگیزه بسیار مفید خواهد بود
ایجاد یک کسب و کار بهینه و اقتصادی – بهترین شکل شراکت و یا همکاری بین تامین کننده و خریدار طراحی روشی است که منابع بشکل بهینه تخصیص داده شوند . غیر منطقی است که یک شرکت همه فعالیتها را انجام دهد و هم کلیه منابع را در اختیار داشته باشد . قصد از بهینه سازی کاهش هزینه ها از طریق استفاده از زیرساختها بصورت مشترک و یا برون سپاری می باشد .
کاهش ریسک – در یک محیط نامشخص رقابتی شراکت می تواند ریسک را کاهش دهد . اینکار غیر معمول نیست چنانچه شرکا در بعضی از جنبه ها با هم رقابت کنند و در بعضی جنبه ها با هم همکاری کنند . بطور مثا بلو ری توسط گروهی از مهندسین الکترونیک ، تولید کنندگان کامپیوتر و تولیدکنندگان موسیقی تولید می شود . ولی افراد این گروه در فروش محصولات با هم رقابت می کنند.
اکتساب فعالیتها و منابع خاص – شرکتهای کمی هستند که همه منابع و یا فعالیتهایی که در یک مدل کسب و کار تعریف شده را داشته باشند . برای همین برای افزایش توانمندی هایشان از برای دراختیار داشتن منابع دیگر و یا انجام فعالیتهای کلیدی دیگر ، به دیگر شرکت ها متکی می شوند .چنین شراکتهایی میتواند براساس نیاز به دانش ، مجوز و یا حتی استفاده از مشتری دیگران صورت گیرد . یک تولید کننده تلفن میتواند سیستم عامل را به یک شرکت و مدیریت فروش را به شرکت دیگر واگذار نماید .
ساختار هزینه :
کلیه هزینه هایی که یک مدل کسب و کار باید متحمل شود راتوضیح میدهد . ایجاد و ارائه ارزش، نگهداری مشتری و کسب درامد از این طریق هزینه زا هستند . چنین هزینه هایی پس از مشخص شدن منابع فعالیتها و شرکای اصلی نسبتا راحت خواهد بود . به طور طبیعی ، هزینه ها باید در هر مدل تجاری به حداقل برسد. اما ساختارهای کم هزینه برای بعضی از مدلهای تجاری مهمتر است . ساختار هزینه یک کسب و کار میتواند هزینه محور و یا ارزش محور باشد.
ساختار هزینه محور – در این مدل کسب و کار تمرکز روی به حداقل رساندن هزینه ها در جاهایی که امکان پذیر میباشد ، هست . هدف از این کار ارائه ارزش به پایینترین قیمت ممکن است. برای این کار می بایستی از ارزش ها با پایینترین قیمت ممکن استفاده کرد و همچنین اتوماسیون را به حد اکثر رساند و از برون سپاری گسترده استفاده برد .
ساختار ارزش محور – بعضی از شرکتها بجای توجه روی هزینه ها به ارزش توجه دارند . ارزشها و خدمات قیمتی در زمره این مدل کسب و کار قرار دارند . هتلهای قیمتی از این نوع مدل های کسب و کار می باشند .
سوالهایی که در این بلوک میبایستی پاسخ داده شود :
طبقه بندی ساختار هزینه:
بعضی از الگوهای مدل کسب و کار
مفهوم شرکتهای مجزا به این نکته اشاره دارد که هر کسب و کاری میتواند بر سه نوع دیدگاه ا بنا شود : ارتباط با مشتری – نوآوری – ساختار سازمانی .
هر کدام از آنها دارای الزامات اقتصادی، رقابتی و فرهنگی مربوط به خود هستند . البته میتوانند همزمان در یک سازمان مورد استفاده قرار گیرند ولی بهتر است برای جلوگیری از تداخل ، در سه الگوی متفاوت ترسیم گردند .
عرضه کالاهای خاص به مشتری های علاقه مند به آن – این مدل توسط کریس اندرسون در سال 2006 معرفی شده است . او می گوید آینده کسب و کار در این مدل است و اثبات می کند این روش میتواند از روش فروش کالا به تعداد زیاد از یک کالای خاص سودآورتر باشد .
در این روش سرمایه کمی برای موجودی انبار نیاز دارد و یک برنامه کاری قوی برای درسترس قرار دادن راحت کالا/خدمات خاص به مشتری های علاقه مند به آنها لازم است .
به گفته او سه محرک اقتصادی باعث بوجود آمدن این تئوری میشود .
در این مدل کسب و کار مشتری های مجزا ولی بهم وابسته در یک بستر جمع می شوند . این پلتفرم زمانی برای یک گروه از مشتری ارزشمند می شود که سایر گروهها در آنها حضور داشته باشند . نقش این پلتفرم تسهیل در روابط این گروهها می باشد . هرچه تعداد مشتری ها بالاتر ، پلتفرم با ارزشتر ( تاثیر شبکه).
این مدل از کسب و کار از نظر اقتصاد دانان یکی از بهترین مدل های کسب و کار معرفی میگردد . منتهی بعلت وابستگی گروهها به هم ورود اولین گروه یک معضل برای این روش محسوب می شود . برای رفع این مشکل ارائه یارانه به یک گروه برای جلب و عضویت پیشنهاد شده است .
سوالاتی که باید برای اجرای این مدل پاسخ داده شود :
حداقل بخش قابل توجهی از مشتریان میتوانند بدون هزینه بطور دائمی از یک پیشنهاد بهره ببرند . از الگوهای مختلفی برای ارائه یک پیشنهاد مجانی میتوان استفاده برد . بخشهای دیگر مشتری میبایستی هزینه بخش مجانی را پوشش دهند .
همیشه دستیابی به یک پیشنهاد مجانی جذاب بوده است . میزان تقاضای یک کالای مجانی از یک کالا با حداقل قیمت خیلی بیشتر است . در سالهای اخیر بعلت وجود اینترنت استفاده از الگوهای مختلف این مدل به حد انفجار رسیده . همانطور که گفته شد از الگوهای مختلفی برای ایجاد مدل کسب وکار مجانی میتوان استفاده کرد که انتخاب الگو به نوع کسب و کار بستگی دارد .
در ادامه ما سه الگو را معرفی می کنیم :
در این مدل یک بخش با ارائه پیشنهاد ( محصول – خدمات – محتوا ) بطور رایگان مشتری جذب می کند و در سایر بخشها با قبول سفارش تبلیغات درآمد برای سازمان ایجاد می کند .
فریمیوم عمدتا بر پایه اینترنت شکل می گیرد . بدینصورت که مشتری میتواند از خدمات پایه بدون پرداخت هزینه استفاده کند و در صورت نیاز به استفاده از سایر قابلیتها می بایستی هزینه پرداخت کند .معیار های کلیدی در این مدل 1- متوسط هزینه برای ارائه خدمت به مشتری رایگان 2- درصد مشتریانی که از رایگان به پرداخت کننده تبدیل می شوند.
مدل اپن سورس -فریمیوم در شرکتهای نرام افزاری اپن سورس استفاده می شود . در این مدل هزینه ثابت بسیار بالا برای پرداخت به متخصصین برنامه نویس که محصول را تولید میکنند پرداخت می شود و منبع درامد در جاییست که مشتری بخواهد با چند کاربر از برنامه استفاده کند و یا برنامه را بخواهد سفارشی سازی کنند . بطور مثال هر نسخه از Red Hat استفاده شود هفت سال تضمین خدمات و پشتبانی دارد . درآمد Red Hat از حق اشتراک استفاده از نسخه می باشد.
مدل Skype – در این مدل اسکایپ اجازه میدهد کاربران در بستر اینترنت مجانی همراه با تصویر با هم صحبت کنند . به این نوع تکنولوژی peer – to – peer می گویند . کاربرا%D